Blog in novice

Zakaj izbrati e-kolo?

Električna kolesa so postala pravi hit med kolesarji vseh starosti različnih stopenj telesne pripravljenosti. Električna kolesa združujejo najboljše lastnosti tradicionalnih koles in sodobne tehnologije, kar ponuja številne prednosti, ki jih ne smemo spregledati. Ne glede na to, ali iščete učinkovito rešitev za vsakodnevno vožnjo na delo, želite raziskovati naravo brez napora ali preprosto želite uživati v daljših razdaljah, je električno kolo lahko prava izbira za vas.

Je lahko kaj lepšega kot to, da se s kolesom povzpnete na priljubljeno vzpetino, višje ležečo gozdno ali asfaltno cesto, nemara celo na visokogorski prelaz? Najsibo to z gorskim, cestnim ali električnim kolesom. »E-e-e-električnim?« ob omembi zadnjega marsikateri od kolesarskih zanesenjakov privzdigne obrv, zavije z očmi in hitro navrže v obraz: »Dokler bom lahko poganjal in dokler mi bo telo služilo, se bom posluževal svoje specialke ali gorca.«

Že res, da ima vsak svoje mnenje, pa vendarle je električno kolo revolucionarno spremenilo dimenzije kolesarjenja v pozitivno smer, saj ima v primerjavi z navadnim kolesom številne prednosti pred običajnim kolesom:

LAŽJE PREMAGOVANJE OVIR

Z električnim kolesom boste lažje in hitreje premagovali dolge razdalje ter lažje premagovali vzpone in zahtevnejše terene, tako da ne boste utrujeni že po nekaj kilometrih. Prav tako boste hitreje dosegli cilje, ki ste si jih zadali in posledično bo volja in želja po kolesu še večja.

POZITIVNI UČINKI NA ZDRAVJE

Čeprav imajo e-kolesa pomožni motor, je še vedno treba voziti in poganjati pedala. Sicer z manjšim naporom, kar je lahko koristno za posameznike, ki se težje gibajo, a hkrati ponujajo tudi možnost za bolj intenzivno vadbo. Redno kolesarjenje ima številne pozitivne učinke na zdravje, izboljša kondicijo, zmanjšuje tveganja za srčne bolezni, izboljšuje dihalne in kardiovaskularne funkcije ter pripomore k zmanjšanju stresa in boljšemu razpoloženju.

VEČJA MOBILNOST in CENEJŠA ALTERNATIVA

Z električnim kolesom ste v mestu bolj mobilni kot z avtomobilom ali motorjem, saj lahko parkirate skoraj povsod in se izognete prometnim zastojem ter drugim oviram na cestah. Je odlična alternativa avtomobilu na krajše razdalje, hkrati pa tudi cenejša in bolj praktična izbira. Povrh vsega so tudi stroški vzdrževanja in servisiranja e-kolesa precej nižji kot pri avtomobilu. E-kolo lahko prihrani denar, ki bi ga sicer porabili za bencin, parkiranje ali javni prevoz.

MANJŠI VPLIV NA OKOLJE

Ker je e-kolo tišje od motorjev na fosilna goriva, ne povzroča hrupa, ki bi lahko motil okolico. Prav tako kolo ne proizvaja izpušnih plinov in je zato okolju prijaznejše. S kolesom lahko zmanjšate svoj ogljični odtis in prispevate svoj delež k bolj čistemu okolju.

CENOVNO DOSTOPNA

Električna kolesa so na voljo v različnih cenovnih razredih, kar pomeni, da si jih lahko privošči veliko ljudi. Opremljena so s sodobno tehnologijo in pripomočki (sprednja in zadnja luč se napajata na baterije, pomoč pri hoji, itd.), ki omogočajo boljši nadzor nad kolesom in vam pomagajo pri varnosti ter sledenju vaši vožnji.

ENOSTAVNA ZA UPORABO

Če znate voziti navadno kolo, ne boste imeli težav z e-kolesom. Električna kolesa so enostavna za uporabo in ne zahtevajo veliko znanja ali spretnosti. Samo pritisnite na gumb za vklop in že ste pripravljeni na novo avanturo! Na voljo je veliko modelov električnih koles, od mestnih, gorskih, treking do otroških. Tako lahko izberete kolo, ki ustreza vašim potrebam in načinu življenja.

Se še vedno obotavljate, katero kolo je za vas in za vaše potrebe najbolj primerno? Pokukajte v našo spletno trgovino ali obiščite katero od naših specializiranih kolesarskih trgovin v Šenčurju, na ljubljanskem Rudniku ali v Kopru, kjer vam bodo pri izbiri pravega kolesa svetovali prijazni prodajalci.

S pomočjo e-kolesa boste lahko prvič v življenju navkljub kakšni manjši zdravstveni oviri ali poškodbi vseeno osvojili kolesarski Črnivec, Strmo reber, Jezersko, Vršič, Mangartsko sedlo ali morda celo katerega od čudovitih italijanskih prelazov v Dolomitih ali francoskih Alpah. Zadovoljstvo bo prav gotovo enako kot če bi svoje telo posedeli na cestno ali gorsko kolo, le utrujeni ne boste tako zelo - zahvaljujoč pomoči Boschovega ali Yamahinega motorja na električnem kolesu.