Blog in novice

Tadej Pogačar s Colnagom po rumeni piše še rožnato pravljico

Opisati zgodovino Colnaga v nekaj stavkih je nemogoče. Njihov zaščitni znak sta tradicija in umetnost, ki sta vpeti v vsak premišljeno izdelan okvir kolesa. Kolesa so znana po estetiki, kakovosti in klasični obliki. »Klasična oblika je večno lepa,« meni Ernesto Colnago, italijanski podjetnik in izumitelj, ki je leta 1952 ustanovil podjetje za proizvodnjo koles Colnago Ernesto & C. S.r.l.. Colnagu je od nekdaj uspevalo hkrati kombinirati slog in funkcionalnost, s čimer je v svet kolesarstva prinesel številne tehnološke inovacije, kot so ravne vilice, ogljikova (karbonska) vlakna in disk zavore.

Colnagova kolesa se ponašajo z bogato dediščino, saj se je v zlato zgodovino kolesarstva zapisal s Saronijevo zmago na enodnevni dirki Milano–San Remo, Tafijevo zmago na spomladanski klasiki Pariz–Roubaix, Merckxovim rekordom v vožnji na eno uro, zmagah ekipe Mapei, v zadnjih letih pa slovenski kolesarski dragulj Tadej Pogačar iz sezone v sezone kolesari in piše zgodovine, kakršne še ni nihče. Skorajda osvojeni Giro, dvakratna zmaga na Dirki po Franciji, spomeniki Flandrija, Liège–Bastogne–Liège, Lombardija trikrat, Strade Bianche in večdnevne dirke Tirreno-Adriatico, Paris-Nica, dirka po Kataloniji, UAE Tour itn.


FOTO: Colnago

Ernesto pri dvaindevetdesetih ne spi

Kljub zrelim letom je mojster izdelovanja kolesarskih okvirjev tudi po 79 letih delovanja še vedno patriarh Colnaga. Člani njegove družine vodijo posle na vsakodnevni ravni, a Ernesto je tisti, ki ima zadnjo besedo v podjetju. Zjutraj je pogosto prvi v pisarni ali skladišču, zvečer pa zadnji, ki odide. Njegov ustvarjalni temperament še vedno gori, njegovi tekmeci pa bi bili skrajno nespametni, če bi mislili, da Colnago počiva. »Dokler bom živ, bom vsak dan prisoten v podjetju – ne morejo me izgnati iz lastnega podjetja,« je pred tremi leti za cyclingnews.com napol za šalo, napol zares konkurentom poslal jasno sporočilo, da ne bo odnehal. Svoje oblikovalske ideje, teorije in inovacije še vedno na skicah upodablja na papir, tako kot to delajo umetniki, arhitekti in modni oblikovalci. »Še vedno oblikujem in to me ohranja pri življenju. Ponosen sem na to, kar sem dosegel.«


FOTO: Colnago

Ernesto je že kot 13-letnik začel delati v tovarni koles Gloria v Milanu. Še dandanes večkrat ponosno poudari, da se je želel rešiti revščine povojne Italije in se zlagal o svoji starosti, da je lahko začel delati pred takratno zakonsko omejitvijo 14 let. Ob delu je mladenič tudi dirkal, a je moral zaradi hude poškodbe misel na tekmovanja opustiti. Leta 1954 je začel izdelovati okvirje in razvil svojo blagovno znamko Colnago. V tem obdobju je Fiorenzu Magniju pomagal pri nastavitvi kolesa, kar mu je prineslo službo poklicnega mehanika ekipe, ki jo je opravljal vrsto let. Z mlajšim bratom Paolom sta nato izdelala kolesa za vrsto odličnih kolesarjev, med njimi so bili Gastone Nencini, Gianni Motta, Michele Dancelli in Eddy Merckx, ki je leta 1972 v Mehiki postavil svetovni rekord v vožnji na čas na eno uro (49,431 kilometra). »Ko leta delaš s perfekcionistom in največjim vseh časov Eddyjem Merckxom, se naučiš, kako narediti dobro kolo,« še danes rad pove.

Pogačar prvi zvezdnik

Colnagova kolesa so se v profesionalnem pelotonu prvič pojavila leta 1974, ko je Giovanbattista Baronchelli na dirki po Italiji skoraj premagal Eddyja Merckxa. Od takrat naprej je vrsta največjih kolesarjev v zgodovini tega športa dirkala na njegovih kolesih: Giuseppe Saronni z ekipo Del Tongo, Nizozemec Joop Zoetemelk, Pavel Tonkov, profesionalna ekipa Alfa Lum, Mapei, Rabobank in Milram, s katerimi je Colnago slavil številne največje zmage in svetovne naslove. Leta 2010 je Colnago postal glavni pokrovitelj in podprl ekipe Bouygues Telecom, Europcar in Thomasa Voecklerja. Poleg ekipe UAE Team Emirates Colnago, katere glavni zvezdnik je Slovenec Tadej Pogačar, danes sponzorira in dobavlja kolesa tudi ekipama Gazprom in Novo Nordisk. Colnago že tri desetletja sodeluje s proizvajalcem športnih avtomobilov Ferrari, prav z uporabo tehnologije formule 1 je leta 1986 prvič predstavil ogljikova (karbonska) vlakna v okvirjih koles in poskrbel za revolucijo v kolesarski industriji. Prijela se je šele leta kasneje z modelom kolesa C35, na katerem se je karbon izkazal za material, ki je dovolj trpežen na tlakovcih in hkrati dovolj lahek za najtežje vzpone.FOTO: Colnago

Sedež podjetja je poleg hiše, v kateri živi maestro, v kraju Cambiago dvajset kilometrov od Milana. Del tovarne leži pravzaprav pod Ernestovo hišo, ki jo na vhodnih vratih krasi logotip podjetja v obliki asso di fiori (križa, barve pri igralnih kartah). Idejo za logotip je dobil ob zapisu novinarja Bruna Raschija, ki je v Gazzetti dello Sport leta 1970 po zmagi Michela Dancellija na dirki Milano–Sanremo opisal »cvetoče« zmagovalno kolo. Danes je celoten kompleks podjetja posejan z znamenitim emblemom, celo na pokrovih odtokov. Kletna tovarna, v kateri so nekdaj izdelovali jeklene okvirje, je danes namenjena izdelavi koles iz karbonskih vlaken, tj. modelu C64. Muzej, ki je kolesarski ekvivalent pariškemu Louvru, firenški galeriji Uffizi ali newyorškemu Guggenheimu, se ponaša z zakladnico koles, ki jih je Colnago zasnoval in izdelal v svoji karieri, med drugim je razstavljeno zlato kolo, ki ga je leta 1979 izdelal za papeža Janeza Pavla II. Stene, prekrite z velikanskimi fotografijami, pripovedujejo zgodbo o neverjetni Colnagovi karieri: od mladega mehanika ekipe, ki sedi v ekipnih avtomobilih z najbolj zvenečimi imeni kolesarstva: Eddyjem Mercxom v Mehiki, Baronchellijem, Dancellijem, Saronnijem, Tonkovom.


FOTO: Colnago


FOTO: Colnago

Ernesto Colnago je ponosen, da italijanska kolesarska industrija tako po finančni kot zdravstveni zdravstveni krizi uspešno kljubuje težkim časom, saj so visok tržni delež preplavile globalne blagovne znamke, kot so Specialized, Trek, Giant in druge. Nič presenetljivega torej, da je leta 2020 kultno italijansko znamko po 66 letih prevzel investicijski sklad Chimera Investments LLC iz Združenih arabskih emiratov, a Ernesto Colnago v podjetju še vedno ostaja vodja razvoja. Sponzoriranje profesionalnega kolesarskega moštva UAE Team Emirates je v zadnjih letih pripomoglo k večji prodaji koles, zlasti na Bližnjem vzhodu. Nepozabne zmage Tadeja Pogačarja so pripomogla k večji prepoznavnosti Colnagovih koles v Sloveniji.


FOTO: Colnago

Colnagova kolesa lahko kupite v eni od spodnjih lokacij ali kliknite na spletno trgovino.

A2U Šenčur, Poslovna cona A17, 4208 Šenčur

A2U Ljubljana - Rudnik, Jurčkova cesta 224, 1000 Ljubljana

A2U Koper, Dolinska cesta 1h, 6000 Koper