Colnago Fleur-de-Lys - uradno partnersko kolo letošnjegaToura

Tour de France se bo prvič začel v Italiji.
Firence, mesto Danteja Alighierija in zibelka renesanse, bodo kmalu gostile Grand Départ 111. izvedbe dirke po Franciji. 
Colnago, letošnje uradno kolo Dirke po Franciji, praznuje ta dogodek z edinstvenim kolesom: Colnago Fleur-de-Lys, posebno izdajo kolesa Colnago C68, izdelano v 111 oštevilčenih primerkih.


FOTO: Colnago

Tour 2024 bo združil Francijo in Italijo, dve osrednji državi v zgodovini evropske in svetovne kulture, ki se ponašata z velikimi filozofi, književniki, slikarji in kiparji. Tako v Franciji kot Italiji se je kolesarstvo razvilo kot šport in doseglo svojo slavo. Od Milana-San Rema do Pariza-Roubaixa, od Gira d'Italia do Tour de France. V obeh državah so legendarne kolesarske zgodbe spisali najuspešnejši kolesarji. Garin, Girardengo, Petit-Breton, Bottecchia, Pellissier, Bartali, Bobet, Coppi, Anquetil, Gimondi, Hinault, Saronni, Fignon, Bugno, Virenque, Nibali ... junaki epopej, ki že več kot stoletje združujejo množice ljubiteljev kolesarstva ob cesti, otroke in starejše z roko v roki, da bi navijali za prvake prihodnosti in se spominjali velikih dosežkov preteklosti.

Colnago je to povezavo med državama interpretiral s kolesom C68 Fleur-de-Lys, na katerem je ključni oblikovni element fleur-de-lys - lilija, simbol, ki je pomemben tako za Firence kot za Francijo.

Pozornost do podrobnosti, odlična izdelava in uporaba najsodobnejše tehnologije so za Colnagova kolesa značilni že od samega začetka leta 1954. To posebno kolo za Tour de France 2024 ni nobena izjema, saj izraža mojstrstvo in umetnost italijanske umetnosti v poklon kulturi in zgodovini, ki združujeta obe državi. 

Francoska lilija je serijsko reproducirana na zgornji cevi v zlati barvi na polju kovinskih listov v barvi Bleu de France. Ta vzorec, ki je poklon ponavljajočemu se grbu v francoski kraljevi ikonografiji, povzema vzorec fresk v Sala dei Gigli, eni najlepših sob v palači Vecchio v Firencah, kjer bo potekala predstavitev ekip in izhodišče prve etape Toura. Tudi del stebrišča ob vhodu v palačo Vecchio, pod katerim bodo udeleženci Toura prikolesarili na dan predstavitve ekip, ima ozadje z lilijami na modrem polju.


FOTO: Colnago

Simbol lilije, heraldični element, ki združuje zgodovino mesta Danteja Alighierija in francoskega naroda je spomin na Francoze, zaščitnike florentinske republike. Okrasni element lilije ni le vizualni poklon, temveč uteleša tudi duh sodelovanja in prijateljstva med obema narodoma, ki traja že več stoletij. Naroda globoko povezuje evropska kullturna zgodovina in literatura, združil pa ju bo tudi Tour de France z epopejo velikih kolesarskih šampionov. 

Z združitvijo simbolov Firenc in Francije je Colnago tako ustvaril simbol enotnosti in lepote, ki je kot nalašč za tako prestižen športni dogodek. Omejeno kolo je oprijemljiv simbol tega zgodovinskega dogodka in predstavlja edinstveno umetniško delo. 

Cestno kolo Colnago Fleur-de-Lys je osnovano na okvirju modela serije C, C68. Tako kot vsa kolesa serije C v Colnagovi ponudbi je ročno izdelano v Italiji in temelji na modularnem okvirju, kar pomeni, da je zadnji trikotnik okvirja izdelan iz ogljikovih vlaken, zlepljenih skupaj s posebno tehniko, ki smo jo izpopoljevali skozi leta. Ta način izdelave zagotavlja boljšo izkušnjo pri kolesarjenju, hkrati pa kolesu dodaja tradicionalni pridih, saj je dandanes takšna zasnova vse redkejša. 

Kolo na prvi pogled izstopa zaradi kovinskih lističev v barvi Bleu-de-France na okvirju, ki očarljivo odsevajo. Zaradi tega učinka je bilo potrebno lističe vsakič nanesti ročno, zato se tekstura spreminja od okvirja do okvirja, zaradi česar je vsak od 111 primerkov  edinstven. Na modrem ozadju se ponaša vzorec, ki ga sestavlja 15 majhnih cvetov lilije, nanesenih z zlatimi lističi, ki krasijo zgornjo cev okvirja in tako predstavljajo ključni oblikovni element mojstrovine, ki so ga poimenovali Fleur-de-Lys.


FOTO: Colnago

Izstopa tudi nosilec za bidone, ki je modeliran in natisnjen v 3D tehniki in ima obliko pokala dirke po Franciji.

Omejena izdaja krmila Colnago CC.01 ima na pokrovčku krmilne cevi poseben vrez, zgodovinski logotip Tour de France.

Na spodnjem delu vilic je mogoče opaziti logotipa Colnago x TdF in številko kolesa iz omejene izdaje 111 primerkov koles.

Kolo je opremljeno z nekaterimi posebnimi komponentami, ki so nastale v sodelovanju z dobavitelji, kot so Prologo, Enve, Carbon-Ti, MyLime in CeramicSpeed.

Omejene izdaje Colnagovih koles so že na splošno priznane in cenjene med zbiratelji po vsem svetu. Colnago Fleur-de-Lys, ki je na voljo le v 111 primerkih, ni nobena izjema in je pravi dragulj, saj je videti, da ima posebno prefinjeno in kraljevsko barvo. Vsako kolo je enkratno oštevilčeno, številka je vidna na vilici, in je dobavljeno s posebno knjižico, ki pripoveduje zgodbo in kulturno ozadje, ki je navdihnilo kolo Colnago Fleur-de-Lys. 

Vhodna vrata palače Vecchio krasi marmorna okrasna plošča z dvema levoma in francosko cvetlico Fleur-de-Lys. Predstavitev ekip ob začetku dirke po Franciji se bo letos začela prav od palače Palazzo Vecchio, mestne hiše v Firencah do Trga Michelangelo. In prav Slovenca Tadeja Pogačarja, enega od favoritov letošnje dirke, bo na predstavitvi ekip 27. junija doletela čast, da bo na prireditveni prostor prikolesaril s kolesom Colnago Fleur-de-Lys, številka 1 od 111. Številka 1 omenjenega kolesa bo med dirko Tour de France 2024 prodana na dražbi pri dražbeni hiši Sotheby's (dražba se bo začela na prvi prosti dan in zaključila na drugi prosti dan, torej v drugem tednu dirke).


FOTO: Colnago


Tehnične informacije o kolesu

 • Izvedba: Colnago Fleur-de-Lys
 • Omejena serija: 111 oštevilčenih koles
 • Model: C68 Road
 • Družina koles: C Series
 • Skupina / groupset: Shimano Dura-Ace Di2 R9270. 
 • Gonilka: Shimano Dura-Ace FC-R9200, verižniki iz posebne serije Carbon-Ti Colnago. 52-36 zob
 • Zadnji verižnik: Shimnano Dura-Ace CS-R9200, 11-30 zob, 12-reden
 • Koleščki zadnjega menjalnika: CeramicSpeed Shimano 9250/8150 OSPW, posebna serija Colnago x Tour de France
 • Obroči: ENVE SES 4.5, posebna serija Colnago x Tour de France, ročno pleteni v Italiji, s posebnimi zlatimi tuljavkami naper
 • Rotorji: Carbon-Ti X-Rotor SteelCarbon 3 - 160mm spredaj / 140mm zadaj
 • Plašči: Continental GP5000 S, širina 28mm
 • Sedež: Prologo Nago R4, special limited edition Colnago Fleur-de-Lys. 
 • Krmilo: Colnago CC.01 posebna omejena serija z zlatim logotipom Tour de France
 • Nosilec bidona: 3D tiskan, posebna omejena izdaja Colnago, replika pokala Dirke po Franciji

Omejena izdaja Colnago Fleur-de-Lys bo na voljo javnosti po predlagani maloprodajni ceni 23.000 EUR z DDV.