Blog in novice

Gravel je najbolj »IN«

Priljubljena aplikacija za beleženje aktivnosti Strava je v zadnjih dveh letih podvojila število svojih uporabnikov in je leta 2023 dosegla več kot 120 milijonov športnikov.

To je platformi zagotovilo obilico podatkov o spreminjajočih se vadbenih navadah po svetu. V svojem letnem poročilu za leto 2023 (Strava Year in Sport Trend Report) je poleg prenosov uporabnikov aplikacije Strava med 1. oktobrom 2022 in 30. septembrom 2023 uporabila podatke raziskave, v kateri je sodelovalo skoraj 7000 anketirancev. Ti so bili izbrani iz skupnosti Strava in tudi naključnega vzorca aktivnih ljudi, ki niso vključeni v Stravine storitve.

Ugotovitve omogočajo nov in edinstven vpogled v trende, ki oblikujejo svet vadbe in nakazujejo, kaj lahko pričakujemo v tem letu.

Gravel je najbolj »in«

Kolesarjenje po makadamu z gravel kolesi je postalo najhitreje rastoča dejavnost na platformi. Na svetovni ravni se je v primerjavi s številom športnikov, ki so jo preizkusili leta 2022, povečala za kar 55 odstotkov.

Kar zadeva kolesarjenje na splošno, podatki Strave kažejo, da se številni, ki so se tega športa lotili med pandemijo, niso upočasnili. Delež kolesarjev na Stravi, ki so prevozili 100 kilometrsko razdaljo, se je leta 2023 povečal za 5 odstotkov.

Prav tako se je za kar 23 odstotkov povečal delež kolesarjev, ki so na platformi delili vožnjo z električnim kolesom.

Najbolj priljubljen segment, ki so ga kolesarji preizkusili, je bil "Team Ineos Test" v Pollençi na Majorki, kjer je na 1,6 km dolgem vzponu kolesarilo skoraj 500.000 športnikov.

Na splošno pa je tek ostal najbolj priljubljena dejavnost in se je v primerjavi z letom 2022 povečal še za 5 odstotkov.

 

Oprema leta

Včasih nas pravi par čevljev (ali novo kolo) lahko spodbudi, da se odpravimo skozi vrata. Tukaj je oprema, ki je spodbudila športnike na Stravi, da so se odpravili k dejavnosti.

Največ kolesarjev je svoje vožnje naložilo v napravo Garmin Edge 530. Kljub temu, da je luč sveta ugledal že leta 2019, njegova nadaljnja priljubljenost kaže, da je kolesarski računalnik srednjega razreda te blagovne znamke še vedno izjemno močan. Najbolj priljubljena naprava za spremljanje tekaškega treninga še vedno ostaja Forerunner 235.

V kategoriji priljubljenih tekaških copat je bil model Hoka Clifton zelo priljubljen tako med moškimi kot ženskami.


Generacijske razlike

Uporabniki aplikacije Strava različnih generacij so kot glavni razlog za vadbo z drugimi navedli družbeno povezanost. To je še bolj razširjeno med generacijo Z, ki jo pogosto imenujejo prva "digitalno naravnana" generacija. Med temi uporabniki, ki so običajno stari 26 let ali manj, jih je 77 % dejalo, da se počutijo bolj povezane, ko na Stravi vidijo dejavnosti svojih prijateljev ali družinskih članov.

Zanimivo je dejstvo, da so uporabniki generacije po podatkih Strave vozili najhitreje med vsemi generacijami, po drugi strani pa niso tekli ali kolesarili tako dolgo kot generacija X ali celo kot pripadniki generacije Baby Boom.

Na splošno so uporabniki generacije X dvakrat pogosteje prišli do naziva kot njihovi vrstniki iz generacije Z. Osem odstotkov kolesarjev iz generacije X si je prislužilo krono (QOM/KOM), sledili so jim kolesarji iz generacije Boom (7 odstotkov), milenijci (6 odstotkov) in pripadniki generacije Z (4 odstotki).

Generacija Z je skoraj dvakrat pogosteje tekla (69 odstotkov) kot kolesarila (36 odstotkov), medtem ko je bilo pri najstarejši generaciji ravno obratno.


Prevoz na delo s kolesom

Skoraj polovica milenijcev se je lani na delo pripeljala s kolesom, kar velja že od leta 2019. Drugi po verjetnosti, da se na delo vozijo s kolesom, so pripadniki generacije X z 29 odstotki. Veliko manj pripadnikov generacije Z se na delo vozi s kolesom (17 odstotkov), vendar se je njihov delež povečal z osmih odstotkov v primerjavi z letom 2019.

Več kot polovica uporabnikov Strave je povedala, da je bila največja motivacija za aktivnost postavitev cilja, 40 odstotkov pa je dejalo, da se je prijavilo na dogodek. Na vprašanje, kaj posameznika spodbudi k vadbi, jih je 53 odstotkov odgovorilo, da jih je k izvedbi oz. aktivaciji spravilo zavedanje, da če tega ne bodo storili zdaj, tega ne bodo naredili.

Tri četrtine uporabnikov Strave, ki imajo hišne ljubljenčke, je potrdilo, da jih njihovi živalski spremljevalci spodbujajo k vadbi.

Med drugim je ključni poudarek poročila tudi, da 75 odstotkov športnikov izpostavlja ekstremno vročino kot oviro pri svojih načrtih za vadbo, kar je za preteklo leto pomenilo, da so več vadili v zaprtih prostorih.

Celotno poročilo je na voljo tukaj, v njem pa so analizirani trendi glede na šport, generacijo, motivacijo in drugo.

***

Želite biti v trendu?

Pri A2U imamo v ponudbi široko paleto gravel in električnih koles.

Prepričajte se in pokukajte v našo spletno trgovino ali obiščite eno od prodajaln:

A2U Šenčur, Poslovna cona A53, 4208 Šenčur

A1U Šenčur, Poslovna cona A17, 4208 Šenčur

A2U Ljubljana - Rudnik, Jurčkova cesta 224, 1000 Ljubljana

A2U Koper, Dolinska cesta 1h, 6000 Koper