Blog in novice

A2U-jev klik tedna: Novi kolesarski cestni čevlji Northwave Veloce povečajo izkoristek moči za 4 odstotke!

Kolesarski čevelj Northwave Veloce Extreme je poseben projekt, ki se je od prvih osnutkov in vse do izdelave v celoti razvil ob tesnem sodelovanju in podpori italijanskega cestnega kolesarja Filippa Ganne, ki trenutno vozi za UCI WorldTeam Ineos Grenadiers. Če si ogledate Ganno pri šprintu v cilju dirke Milano - San Remo 2023, si boste lažje predstavljali, kakšne so njegove zahteve glede kolesarskega čevlja.

Čevlji so 100-odstotno izdelani v Italiji in se ne ponašajo le z novim imenom, temveč tudi z vrsto novih funkcij. Novi kolesarski čevlji Northwave Veloce Extreme so v vrhu kolekcije cestnih čevljev proizvajalca Northwave, saj so izpodrinili model Extreme Pro 3 kot najboljši cestni model te blagovne znamke.


Video: Northwave

Model Veloce Extreme se je večino sezone 2023 preizkušal na nogah najboljših kolesarjev World Toura, za končno dodelavo izdelka pa so bile narejene nekatere izboljšave. Novi čevelj za cestne dirke se ponaša z več sto urami testiranja z več kot 50 profesionalnimi kolesarji. Testiranje je potekalo tako na trenažerjih kot na številnih najbolj legendarnih kolesarskih cestah širom Evrope. Za doseganje trditev o zmogljivosti novega podplata so bili uporabljeni tudi testi maksimalnega šprinta, kinematična analiza, testiranje aktivacije mišic in rotacija stopala med pedaliranjem.

Podplat je izdelan iz karbona z indeksom togosti 15 in je bil razvit tako, da optimizira prenos moči na pedala zaradi višjega dela opetnika, ki preprečuje, da bi stopalo zdrsnilo iz čevlja. Večje prezračevalne odprtine povečujejo pretok zraka tako navznoter kot navzven.

Zgornji del je opremljen s prekrivno zasnovo jezika, ki nudi enakomeren oprijem noge. Ko so čevlji na nogah, za zategovanje poskrbita zapenjalca SWL3, ki z obratom naprej čevlje dobro zategneta tako, da so vaša stopala res trdno nameščena. S pritiskom na jeziček mehanizma za eno stopnjo »razrahljate« čevelj. To je hiter način za natančno prilagajanje med kolesarjenjem. Če potegnete jeziček navzgor, se mehanizem popolnoma sprosti. Gre za enostaven in učinkovit sistem za uporabo, rezervni deli pa so ugodni, če jih potrebujete. Za še boljše prileganje sta na voljo dva vložka različnih gostot, debelin 5 mm (slim fit) in 3 mm (regular fit).

Pri modelu Veloce Extreme je bila opravljena biomehanska študija, v kateri je bila preverjena učinkovitost novega podplata PowerShape HT v primerjavi s podplatom Powershape, najbolj zmogljivim podplatom podjetja Northwave. Ugotovili so, da se je minimalna rotacija stopala Powershape HT v primerjavi s prejšnjo različico modela med pedaliranjem povečala. Powershape HT (High Tail) stopalu nudi ergonomsko in strukturno podporo, celotni zasnovi pa doda togost. Asimetrična zasnova kolesarju omogoča svobodo gibanja in oporo. Zunanja peta se lahko rahlo premika, notranja peta pa s pomočjo loka Powershape povečuje podporo in moč.


Foto: Northwave

Končni izdelek je tako Northwave Veloce Extreme, ki lahko poveča udobje kolesarjev in hkrati pa izkorišča aktivacijo vseh mišic. Pri podjetju Northwave so po pisanju portala BikeRumor! pojasnili, da gredo zasluge tehničnim rešitvam, ki so jih patentirali in so namenjene zmanjšanju razpršitve energije v vsaki fazi vsakega vrtljaja pedal, tako pri oprijemu kot pri odrivu. Izvedli so bili sprinterske, postopne in konstantne teste moči.  V primerjavi z originalnim podplatom Powershape poveča stabilnost (nenadzorovano gibanje) za 9 %, zmanjša zaznane obremenitve za 15 % (merjeno z RPE- “Rate of Perceived Exertion”) in poveča največjo moč poganjanja pedal do 4 %.

Patentiran sistem Powershape za stopalni lok deluje kot dodatna podpora in nudi večje udobje za stopalo, posodobljena podpora ARS (Anatomic Retention Support) pa pomaga voditi stopalo na pravo mesto. Zagotavlja pravilen položaj kolesarjevega stopala za čim večji prenos moči na pedala v sinergiji s podplatom PowerShape HT.

Laserski izrezi odprtin v podplatu so zasnovani tako, da optimizirajo prezračevanje in termoregulacijo stopal.


Foto: Northwave

Kolesarske čevlje Northwave Veloce Extremes po oceni cyclingnews.com odlikuje predvsem zmogljivost. Čeprav so čevlji - kot pišejo - udobni, togi in nepopustljivi. Robovi čevljev, ki se dotikajo gležnjev, so mehki in udobni; ni odsekov z ostrimi robovi, ki bi se »vtisnili« v kožo, temveč je vse skupaj precej čvrsto. Oblazinjenje gležnjev in jezika je minimalistično, a zagotavlja oporo na vseh pravih mestih. Kot opisujejo, med testiranjem niso čutili nobenega nelagodja ali drgnjenja, oblazinjenje okoli gležnjev pa je dobro opravilo svojo nalogo.

Prav tako so potrdili dejstvo, da stopala v čevlju so trdo nameščena in da je prenos moči izkoriščen. Zaključujejo, da so čevlji Northwave Veloce Extreme razmeroma udobni, najbolj pa so primerni za kolesarje, ki se osredotočajo na zmogljivost in si želijo togih in čvrstih čevljev. So pa so to čevlji, na katere se nekaj časa navaja. Če se lahko spopadejo s čisto močjo 'Top Ganna', se zlahka spopadejo tudi z močjo navadnega smrtnega kolesarja. ;)

Kolesarski cestni čevlji Northwave Veloce Extreme so na voljo v beli in črni različici.

Teža: 274 g (brez vložka)

 

Kliknite na našo spletno trgovino ali nas obiščite na spodnjih lokacijah:

A2U Šenčur, Poslovna cona A53, 4208 Šenčur

A1U Šenčur, Poslovna cona A17, 4208 Šenčur

A2U Ljubljana - Rudnik, Jurčkova cesta 224, 1000 Ljubljana

A2U Koper, Dolinska cesta 1h, 6000 Koper