Blog in novice

Poslovna ideja "Polnjenje mobilnega telefona s kolesarjenjem" v finalu!

Se spomnite odlične zamisli dijakov, ki smo vam jo predstavili pred mesecem dni? Ekipa 3.A (Tjaša Podgoršek, Paula Globočnik in Maja Kotar) Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Kranj je v okviru modula Od ideje do izdelka dodobra realizirala poslovno idejo "Polnjenje mobilnega telefona s kolesarjenjem", saj se je uspela uvrstiti v finalni krog tekmovanja v podjetniških idejah mladih "POPRI".


FOTO: SCKR

Na že 21. tekmovanje v podjetniških idejah mladih se je prijavilo kar 27 odstotkov več kandidatov kot lani, letos je tekmovalo 607 tekmovalcev, ki so razvili 203 podjetniških idej v poslovne modele. Komisija izkušenih podjetnikov je v teh dneh preučila podjetniške modele mladih in izbrala najboljše ideje dijakov, ki se bodo 4. aprila 2024 v Novi Gorici v finalu tekmovanja potegovali za zmagovalni projekt.

V specializirani kolesarski trgovini A2U od nekdaj vzpodbujamo mlade kolesarje in vse kar je povezano s kolesarjenjem in zdravim načinom življenja. Prav zato smo z veseljem priskočili na pomoč pri realizaciji izvrstne podjetniške ideje dijakov in jih z darovanjem kolesa Lapierre Edge 2.9 in klasičnega trenažerja Elite Novo Mag Force ponosno podprli pri njihovem projektu. Verjamemo v moč mladih in njihovo sposobnost pri uresničevanju inovativnih idej, zato smo jim želeli omogočiti, da se njihova ideja realizira v polni meri ter jim s tem vliti dodatnega zagona za naslednje podjetniške podvige.


FOTO: SCKR

Običajno telefone napolnimo tako, da jih priključimo na električno omrežje ali prenosno baterijo, kar pa od posameznika ne zahteva nobene energije oz. vloženega napora. Zagnani srednješolci pa so se odločili za drugačen, bolj inovativen ter okolju in zdravju prijaznejši način polnjenja mobilnih telefonov, ob katerem ne nastanejo nobeni stroški električne energije. S svojo izvirno idejo so dijaki ubili kar tri muhe na en mah, saj ob kolesarjenju hkrati napolnijo baterijo, s tem prihranijo in naredijo še nekaj dobrega za svoje telo.

Polnjenje telefona s kolesom se izvaja prek dinama, katerega je skupaj z napajalnikom podarilo podjetje Interenergo. Napajalnik so dijaki priključili na mobilni telefon, s poganjanjem kolesa pa so poskrbeli za napajanje telefona. Hitreje ko poganjamo kolo, hitreje se mobilni telefon napolni, so nam dijaki razložili ob predstavitvi projekta. Polnjenje se začne že pri skromnih šestih kilometrih na uro, ko se ustvarja 0,75 vata moči. Pri osmih kilometrih na uro pa je polnilna moč enaka tisti, ki jo je mobilni telefon deležen pri polnjenju iz električnega omrežja. Na ta način se lahko polnijo mobilni telefoni različnih modelov.

Kot so povedali dijaki, trenutno konkurence še ni. So prvi v Sloveniji s tako idejo. Izvedba ideje je enostavna in uporabna, primerna za različne generacije: za mlajšo, srednjo in starejšo generacijo, za vse, ki radi kolesarijo. Poslovno idejo bi dijaki radi ponudili še drugim srednjim šolam, knjižnicam in letališčem, dogovarjajo pa se tudi s kolesarskimi trgovinami za demonstracijski prikaz polnjenja v trgovinah. Na šoli so že imeli promocijski dogodek za osnovnošolce, ki so prišli v okviru dogodka Postani dijak za en dan.


FOTO: SCKR

Za mlade podjetnike in podjetnice držimo pesti tudi v finalu tekmovanja Popri!