Blog in novice

Od ideje do izdelka: S kolesarjenjem dijaki polnijo svoj mobilni telefon

Ste si kdaj zaželeli, da bi lahko ob kolesarjenju napolnili svoj prenosni telefon? Ta želja je bila pri dijakih 2. A oddelku ekonomskega tehnika Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Kranj tako velika, da so si pri modulu Od ideje do izdelka (OIDI) zastavili izziv, da željo uresničijo tudi v praksi. Običajno telefone napolnimo tako, da ji priključimo na električno omrežje ali prenosno baterijo, kar pa od posameznika ne zahteva nobene energije oz. vloženega napora. Zagnani srednješolci pa so se odločili za drugačen, bolj inovativen ter okolju in zdravju prijaznejši način polnjenja mobilnih telefonov, ob katerem ne nastanejo nobeni stroški električne energije. S svojo izvirno idejo so dijaki tako ubili kar tri muhe na en mah, saj ob kolesarjenju hkrati napolnijo baterijo, s tem prihranijo in naredijo še nekaj dobrega za svoje telo.

V kolesarski trgovini A2U smo vedno podpirali mlade in inovativne ideje, zato smo s ponosom podprli dijake pri njihovem projektu z donacijo kolesa in trenažerja. Verjamemo v moč mladih in njihovo sposobnost pri uresničevanju inovativnih idej, zato smo jim želeli omogočiti, da se njihova ideja realizira v polni meri ter jim s tem vliti dodatno motivacijo pri naslednjih podjetniških inovacijah.


FOTO: SCKR

Polnjenje telefona s kolesom se izvaja prek dinama, katerega je skupaj z napajalnikom podarilo podjetje Interenergo. Napajalnik so dijaki priključili na mobilni telefon, s poganjanjem kolesa pa so poskrbeli za napajanje telefona. Hitreje ko poganjamo kolo, hitreje se mobilni telefon napolni, so nam dijaki razložili ob predstavitvi projekta. Polnjenje se začne že pri skromnih šestih kilometrih na uro, ko se ustvarja 0,75 vata moči. Pri osmih kilometrih na uro pa je polnilna moč enaka tisti, ki jo je mobilni telefon deležen pri polnjenju iz električnega omrežja. Na ta način se, kot so poudarili, lahko polnijo mobilni telefoni različnih modelov.


FOTO: SCKR

Kolo je v avli šole dostopno vsem dijakom in sodeč po odzivih, so ti navdušujoči. »Ker v šoli praktično cele dopoldneve presedimo, je kolesarjenje prijetna popestritev, saj nekaj dobrega naredimo zase in zraven še prihranimo za elektriko,« je povedala udeleženka projekta in dodala, da se je sicer treba precej truditi, ampak se na koncu trud poplača. Mladi se danes dobro zavedajo, da je gibanje še kako pomembno. Sploh kolesarjenje je v zadnjih letih zelo priljubljeno, saj so naši kolesarji svojo profesionalno dejavnost postavili na najvišjo možno raven in s tem posledično poskrbeli za izjemen razcvet kolesarjenja med rekreativci.

Podrobeje so nam dijaki razložili, da s kolesarjenjem na liter porabljenega kisika porabimo približno pet kalorij. In intenzivneje ko kolesarimo, več kalorij porabimo. To pa je še ena od prednosti takega načina polnjenja telefona. »Polnjenje telefona se začne že pri skromnih šestih kilometrih na uro, ko se ustvarja 0,75 vata moči. Pri osmih kilometrih na uro pa je polnilna moč enaka tisti, ki jo je mobilni telefon deležen pri polnjenju iz električnega omrežja. Na ta način se lahko polnijo mobilni telefoni različnih modelov.«


FOTO: SCKR

»Pred dijaki pa je spet nov izziv,« je poudarila Jana Jemec, mentorica dijakov pri strokovnem modulu OIDI.« Znotraj šolskega centra Kranj se bomo povezali s Srednjo tehnično šolo in se potrudili to idejo še nadgraditi, da bo polnilnih kolesarskih naprav za še več dijakov. Iščemo nove ideje, ki bi poenostavili polnjenje s kolesarjenjem.« 

To idejo pa bi dijaki radi ponudili še drugim srednjim šolam, knjižnicam in letališčem.