Blog in novice

Kako se obleči ob začetku kolesarske sezone?

Kaj naj nosim med kolesarjenjem na začetku kolesarske sezone?

Z daljšimi dnevi je za kolesarje nastopil čas za začetek nove kolesarske sezone. Zima, ki vedno bolj spominja na pomlad, lahko skriva tudi nekaj presenečenj, zato se je potrebno prepričati, da ste vi, vaše kolo in kolesarska oprema pripravljeni na otvoritev sezone. Pričela se je sezona, ko si vsi želimo, da bi bilo že poletje! Vreme se lahko v trenutku spremeni iz sončnega v deževno, nemara lahko začne celo snežiti in zdi se, da se v takih razmerah nikoli ne oblečemo tako, da nam bo prav. Začetek kolesarke sezone je zaradi nenehno spreminjajočih se razmer nekakšna mešanica vsega, kar lahko nosite pozimi in poleti.


FOTO: Gobik

Najprej pa varnost: Kaj nositi ne glede na letni čas?

Nekateri kosi kolesarske opreme so vendarle bistvenega pomena - ne glede na to, ali kolesarite v dežju, snegu ali na soncu. Kolesarska čelada je vaš najboljši prijatelj, saj v primeru nesreče varuje vašo glavo, lobanjo in možgane. Raziskave kažejo, da nošenje čelade zmanjša število poškodb glave za 48 odstotkov.

Odsevni detajli so lahko del vsakega kolesarskega oblačila, ki ga nosite in omogočajo boljšo vidljivost kolesarja. S tem lahko zmanjšate tveganje za prometno nesrečo.

Tudi če je oblačno, je koristno imeti zaščitna sončna kolesarska očala, katera preprečujejo, da bi prah, umazanija, cvetni prah, žuželke in druge nečistoče zašle v oči. Pomagajo tudi pri zaščiti pred vetrom, ki lahko povzroči solzenje oči.

Za hladno pomlad se oblecite v plasteh

Ko se približuje najbolj cvetoči del leta se lahko temperatura v različnih delih dneva močno spremeni, tudi za 10 stopinj in več. Oblačila naj vas obvarujejo pred mrazom, a tako, da se ne pregrejete. Naše telo začne proizvajati toploto takoj, ko začnemo kolesariti.

Najboljši način za ohranjanje toplote med kolesarjenjem, ko je še vedno hladneje, je oblačenje v plasteh, pogovorno t.i. čebulno oblačenje. Zunanje plasti oblačil lahko preprosto slečete, če vam je vroče, ali oblečete, če vas zebe.

Vodnik po kolesarskih oblačilih ob začetku sezone. GRAFIKA: A2U

Ne poskušajte »kopirati« profesionalnih kolesarjev, ki tekmujejo pozno pozimi in zgodaj spomladi. Prvič zato, ker vozijo zelo intenzivno in pri tem ustvarjajo toliko telesne toplote, da bi bilo preveč plasti oblačil »samouničujočih«; drugič, ker imajo okoli sebe ves čas spremljevalna vozila, če bi se morali sleči ali obleči. V kolikor imate srečo in vidite profesionalne kolesarje, ko trenirajo pozno pozimi ali spomladi, boste videli, kako se ogrevajo in kako ščitijo svoje telo s z oblačenjem v plasteh ter oblačila prilagajajo na vremenske razmere in intenzivnost treninga.

Obleka za zimo in poletje je razmeroma preprosta: pripravite se na mrzle ali vroče razmere. Spomladi pa se lahko zgodi, da boste en dan zaviti kot medved, naslednji dan pa že v kratkih kolesarskih hlačah in majici.  Za izbiro spomladanskih oblačil torej ni enoznačne rešitve, saj je ta odvisna tudi od sloga vožnje. Upoštevati je treba, ali gre za dirkanje ali vožnjo na delo, kako hitro vozite in kako vroče ali hladno vam je kot kolesarju. Če ste tekmovalni kolesar in pogosto vozite intenzivno, boste morali nositi tanjše plasti, da se ne boste preveč potili. Če kolesarite predvsem rekreativno ter se manj potite, boste morali nositi debelejše in toplejše plasti. Če se vozite na delo, morate upoštevati, da je lahko kolesarjenje v službo veliko hladnejše kot vožnja domov v popoldanskih urah.


Foto: Northwave

Na splošno velja, da se spomladi še vedno soočamo z nižjimi (tudi mrzlimi) temperaturami čez noč in zgodaj zjutraj. To pomeni, da se morate, če kolesarite v dopoldanskem času, topleje napraviti. Če imate srečo, da lahko kolesarite sredi dneva, vas spomladansko sonce lahko greje tako močno, da lahko termo oblačila pustite doma. Če boste na kolesu večji del dneva se bo temperatura proti sredini dneva in v zgodnjih popoldanskih urah dvigovala. Čisto lahko se vam zgodi, da se pregrejete, zato potrebujete vsestranska oblačila, ki vam omogočajo uravnavanje temperature, kar je ključnega pomena pri kolesarjenju spomladi. V resnici se ne zdi tako zapleteno, zato smo tukaj, da z vami delimo nekaj nasvetov za oblačenje ob začetku sezone.

Če ste pozimi nosili softshell jakno ali majico, boste morda ugotovili, da je primerna tudi spomladi. Lahko jo preprosto kombinirate s tanjšim aktivnim perilom s kratkimi rokavi in si tako prihranite nakup še enega kosa oblačila. Kolesarske jakne iz softshella so v tem pogledu zelo vsestranske in zelo dobra izbira. Majica oz. jakna naj vas greje in varuje pred vetrom, hkrati pa naj bo dovolj zračna, da bo kos tudi hitrejšemu spomladanskemu kolesarjenju. Majica z dolgimi rokavi ima zadrgo po vsej dolžini, običajno pa boste našli vsaj tri zadnje žepe, v katere lahko shranite energijske ploščice ali gele.

Aktivno perilo za vse vremenske razmere

Pozimi ste nosili aktivno perilo z dolgimi rokavi, ko pa se spomladi temperature dvignejo, je čas, da razmislite o aktivnem perilu s kratkimi rokavi, ki ga lahko kombinirate s kolesarskimi dresi in rokavčki. Priporočljivo je, da imate več vrst perila za različne vremenske razmere in temperature.


FOTO: Northwave

Osnovni sloj oziroma aktivno perilo je spomladi še pomembnejše, zlasti če začnete kolesariti intenzivneje ali morda dirkate. Aktivno perilo vas bo ohranilo suhe in preprečilo, da bi občutili znojenje. Večinoma so iz sintetičnih in naravnih materialov. Merino je odlična izbira, ker se obnese v širokem razponu temperatur, vendar te lahko, če imaš občutljivo kožo. Sintetične osnovne plasti iz materialov, kot je polipropilen, na splošno bolje odvajajo znoj, so lažje in boljša izbira, kadar je zelo toplo. Mnogim ljudem je ljubši občutek ob koži, vendar imajo sintetični materiali tudi slabo stran: ob potenju lahko precej smrdijo. Zato je prvo pravilo, da osnovnih slojev ne nosite več dni zapored.

Izdelki, kot so brezrokavniki, vetrovke, gileti, kolenčniki in lahke jakne oz. dolge kolesarske majice, so idealni za nošenje čez kratke kolesarske hlače in majice. Lahko jih nosite po potrebi in so dovolj lahki, da jih lahko pospravite v žep dresa ali torbici, kadar jih ne potrebujete.


FOTO: Northwave


Bodite pripravljeni na veter in dež

Tudi če je na začetku vožnje toplo in suho, morate biti v prehodnem letnem čas pripravljeni na dež. Dež in veter vas lahko v tem letnem času močno ohladita, zato je priporočljivo s seboj vzeti lahko vodoodporno vetrovko, ki vas bo hkrati ščitila tudi proti vetru. Prišla vam bo prav, ko bo začelo pršiti, saj boste tako ohranili svojo temperaturo in še naprej kolesarili v udobju. 

Oblecite svoje okončine v nogavčke, kolenčnike, naprstnike in rokavčke

Ti preprosti dodatki so temelj prilagodljive kolesarske opreme, saj se lahko prilagodite vsakemu spomladanskemu vremenu. Če predvidevate, da se bo po nekaj urah vožnje precej segrelo, vas bodo rokavčki, nogavčki, naprstniki in kolenčniki zaščitili v prvem delu poti. Ko se ogreje dovolj, da jih lahko odstranite, jih lahko preprosto pospravite v žep dresa. Izdelani so iz raztegljivih materialov (merino, flis in drugi sintetični toplotni materiali), da se udobno prilegajo vašim okončinam, kar je še posebej pomembno za kolena. Debelejši materiali iz volne, sintetičnih toplotnih materialov ali flisa so primerni za hladnejše dni, saj zagotavljajo večjo izolacijo, medtem ko tanjši materiali predvsem ščitijo pred vetrom.


FOTO: Gobik

Če želite učinkovito kolesariti, je torej pomembno, da so vaše noge tople. Medtem ko so debelejši nogavčki podloženi s flisom, morda za toplo zgodnjo pomlad celo prevroči za, so tanjši nogavčki ob kratkih hlačah z naramnicami dobra izbira za spomladansko kolesarjenje. Nogavčki z vodoodpornim premazom DWR (durable water repellent) bodo vaše noge zaščitili tudi pred cestnim pršenjem. Kratke hlače z nogavčki so dobra izbira, še posebej za spremenljive dni in kolesarjenje ob zgodnjih jutrih.

Na splošno ni neke ni čarobne formule ali univerzalne rešitve, saj vsak posameznik vremenske razmere na kolesu doživlja drugače. Zato smo v našem »vodniku« po kolesarskih oblačilih in opremi ob začetku kolesarske sezone opisali različne izdelke, od glave do peta, da lahko vsakdo preveri možnosti, ki jih ima, in najde kombinacijo, ki najbolj ustreza njegovim potrebam. Pred nakupom si oglejte vso kolesarsko garderobo, obstaja možnost, da če združite nekaj zimskih in poletnih oblačil, boste dejansko dobili vse, kar potrebujete za pomlad.


FOTO: Northwave

Vsestranska in praktična oblačila

Pri nakupu kolesarskih oblačil in opreme za prehodne letne čase je ključno, da so čim bolj vsestranska in praktična.

Kombinacija osnovnega sloja iz merino volne s kratkimi rokavi s parom rokavčkov in brezrokavnikom lahko ob kolesarskem dresu s kratkimi rokavi omogoča, da ga nosite večji del leta. Takšno oblačenje je lahko ravno pravšnje za nekatere pomladne vremenske razmere. V primeru bolj hladne in sveže pomladi je morda bolje uporabiti kolesarsko majico z dolgimi rokavi in jo kombinirati s poletnim osnovnim slojem in brezrokavnikom. Ob nižjih temperaturah lahko nosite tudi kolesarski dres skupaj s spodnjim slojem iz merino volne in vodoodpornim brezrokavnikom z večjo toplotno zaščito. Bolj kot je oblačilo vsestransko, bolje je, ne glede na prvotni namen. Tuba/ruta na primer lahko služi tudi kot kapa za zaščito glave ali naglavni trak, ki pokriva ušesa.

Rokavice niso namenjene le hladnemu vremenu, izboljšajo tudi oprijem krmila in manevriranje. Na spomladanskih vožnjah se nam je že vsem zgodilo, da nismo vedeli, ali naj si rokavice nadenemo ali snamemo, ker so zimske rokavice pri spomladanskih temperaturah pretople. Zamenjava za tanjše rokavice je najboljša rešitev, saj roke ščitijo pred vetrom, vendar nimajo pretirane izolacije, ki je ne potrebujete več. Druga možnost so rokavice brez prstov. Rokavice ščitijo tudi kožo na rokah, saj preprečujejo nastanek žuljev in odrgnin v primeru padca.


FOTO: Northwave

V žepih kolesarskega dresa večkrat primanjkuje prostora, zato orodje ali zračnico shranite v podsedežni torbici ali bidonu. Torba za krmilo pa je odlična izbira za dolge ture, saj boste potrebovali veliko prostora za hrano, rezervne dele, oblačila za nujne primere, vetrovko itd. Morda to ni najbolj aerodinamična rešitev, vendar je zagotovo zelo priročna. Ne pozabite, da lahko udobna in funkcionalna oblačila pomembno vplivajo na vašo zmogljivost in užitek pri kolesarjenju.

Naj bo vaše udobje na prvem mestu, ne glede na to, kaj pravijo drugi.

***

Naša prijazna in strokovna ekipa prodajalcev vam bo pomagala najti primerna kolesarska oblačila, ki bodo ustrezala vašim potrebam in željam, ne glede na letni čas. Obiščete nas lahko na spodnjih lokacijah:

A2U Šenčur, Poslovna cona A53, 4208 Šenčur

A1U Šenčur, Poslovna cona A17, 4208 Šenčur

A2U Ljubljana - Rudnik, Jurčkova cesta 224, 1000 Ljubljana

A2U Koper, Dolinska cesta 1h, 6000 Koper