Blog in novice

Vse, kar morate vedeti o Pariz-Roubaix, LBL in vsem, kar je vmes

Za vse zavzete kolesarske navdušence, ki spremljajo profesionalni peloton, je nastopilo eno najbolj vznemirljivih delov sezone, saj se legendarne spomladanske klasike vrstijo ena za drugo. Medtem, ko ste zaposleni z nakupovanjem novega kolesa ali kolesarskih oblačil, so profesionalni kolesarji sredi enega od vrhuncev sezone. Klasike, ki potek dirke v nasprotju s tritedenskimi tekmovanji svojo "dramo" v slogu dirkanja brez jutrišnjega dne, strnejo v en sam dan. Gre za prvi vrhunec najbolj intenzivnega, kultnega in naelektrega vzdušja v kolesarski sezoni.

Dirke kot so Pariz-Roubaix, dirka po Flandriji in Liège-Bastogne-Liège (LBL) izvirajo iz 19. stoletja, kar še povečuje njihovo privlačnost. Gre za najbolj zgodovinske dirke, ki jih ponuja kolesarstvo. Dediščina prinaša prestiž, zmagovalci na teh dirkah pa se zapišejo med nesmrtne legende tega športa. 

Kaj nam torej prinaša mesec april?

Dirka po Baskiji
Itzulia Basque Country, Španija
1. april – 6. april
Prva izvedba: 1924
Zmagovalec 2023: Jonas Vingegaard

Dirka po Baskiji (uradno: Itzulia Basque Country) je vsakoletna etapna cestna kolesarska dirka, ki aprila poteka v španski Baskiji. Za dirko so značilne kratke etape, ki redko presegajo 200 km, in strmi vzponi, nekateri odseki precej nad 20 %. Letošnja dirka 2024 bo posebna, saj bo praznovala 100 let od prve izvedbe dirke, zato so organizatorji v sodelovanju s podjetjem Gobik napovedali spominsko majico. Dirka je skozi leta privabila nekatera največja kolesarska imena, kot so Luis Ocaña, Tony Rominger, Alberto Contador in Primož Roglič, ki so v njeni zgodovini pustili neizbrisen pečat.Scheldeprijs
Flandrija, Belgija
sreda, 3. april
Prva izvedba: 1907 (m), 2021 (ž)
Zmagovalec 2023: Jasper Philipsen(m), Lorena Wiebes (ž)

Dirka po Flandriji še ne pomeni zaključka flamskih dirk, saj je v sredo pred dirko Pariz-Roubaix na sporedu dirka Scheldeprijs. Zgodovinska dirka je v zadnjih letih izgubila svoj prestiž, saj ne morae parirati sloviti Le Ronde, prav tako pa ne velja za odskočno desko za Roubaix. V veliki meri gre za šprintersko klasiko z nekaj odseki tlakovcev ob nizozemski meji ob reki Šeldi. Dirko Scheldeprijs so včasih imenovali "neuradno svetovno prvenstvo šprinterjev". Marcel Kittel je na njej zmagal petkrat.

Pariz-Roubaix
L'Enfer du Nord (Severni pekel)
Francija
nedelja, 7. april
Prva izvedba: 1896 (m), 2021 (ž)
Zmagovalec 2023: Mathieu van der Poel (m), Alison Jackson (ž)

Dirka Pariz-Roubaix je verjetno najbolj znamenita klasična kolesarska dirka. Če vprašate naključnega posameznika, naj navede dirko, ki ni Tour de France, bo po vsej verjetnosti omenil prav to na tlakovcih. Že res, da imajo številne flamske klasike tlakovce, vendar ne takšne, kot je ta. Pavé, kot ga imenujejo, je v severovzhodni Franciji nekaj povsem drugega. Tlakovci so podobni velikanskim, nazobčanim skalam, odseki pa so pogosto dolgi več kilometrov.  Dirka se začne dokaj mirno z več kilometri gladkih asfaltnih cest, preden se začnejo tlakovani sektorji. Ko pa se približajo tlakovci, dirka postane hitrejša, saj se ekipe borijo, da bi svoje kapetane pripeljale na čelo pelotona, preden se začne odvijati "pekel". Dirka velja za kraljico klasik, tlakovci pa so zaščiteni kot nacionalna znamenitosti. Za kolesarje je dirka Pariz-Roubaix nekaj bolj zastrašujočega, bolečega in neusmiljenega od vsega, kar so kadarkoli doživeli na kolesu. Za razliko od Dirke po Flandriji tu ni hribov, zato je to "vojna" za izčrpavanje kosti, v kateri ima lahko sreča enako pomembno vlogo kot slabe noge. Tlakovci so v dežju spolzki kot led, skoraj enako pa drsijo tudi ko so prašni. Po njih je težko voziti v optimalnih razmerah ko voziš sam, kaj šele v hitro premikajoči se skupini kolesarjev, ki se prerivajo.

Nekateri sektorji - Carrefour de l'Arbre, Trouée d'Arenberg - so že sami po sebi legendarni, k prepoznavnosti in slavi pa prispeva tudi edinstven cilj na starem zunanjem velodromu v Roubaixu. Travnato središče velodroma po prevoženem "peklu" postane odlagališče trupel, se radi pošalijo. A ta šala ni daleč od resnice. Obrazi po dirki, ki so glede na vremenske razmere prekriti z blatom ali prahom, zgovorno pričajo, da gre za najtežjo preizkušnjo v profesionalnem kolesarstvu. Ste vedeli, da se organizacija The Amis de Paris Roubaix (Prijatelji Pariz-Roubaixa) zavzema za zaščito tlakovanih poti pred asfaltiranjem? Pred slovito dirko vsako pomlad s čistilno akcijo izvaja popravila, da zagotovi, da so tlakovani kamni v oprimalnem stanju pripravljeni za dirko.


Brabantse Pijl
Belgija
sreda, 10. april

To je dirka med flamskimi in ardenskimi klasikami. Poteka na bolj hribovitem terenu, tudi po tlakovcih, deloma v Flandriji, večinoma pa v Valoniji na francosko govorečem jugu Belgije. Dirka dve imeni, ki odražata regionalno mejo - francosko ime je La Flèche Brabançonne (Brabantska puščica).


Amstel Gold Race
Limburg, Nizozemska
nedelja, 14. april
Prva izvedba: 1966 (m), 2001 (ž)
Zmagovalec 2023: Tadej Pogačar (m), Demi Vollering (ž)

Dirka Amstel Gold Race je ena najmlajših kolesarskih klasik  z veliko kratkimi in strmimi vzponi, ki prečkajo nizozemsko pokrajino Limburg. Čeprav dirka poteka na Nizozemskem, velja za prvo od ardenskih klasik, treh dirk, ki so poimenovane po hribovitem območju na jugovzhodu Belgije, kjer se dirke odvijajo pozneje v tem tednu. Dirka je zanimiva za spremljanje, saj se je običajno udeležijo tako kolesarji, ki tekmujejo na klasikah kot tisti, ki se želijo izkazati na bolj hribovitih dirkah. Trasa se je z leti spreminjala in krčila, vije se po zavitih vzponih in ozkih stezah na kmečkem podeželju. Simbolni vzpon je Cauberg v Valkenburgu, ki je v preteklosti gostil cilj.

Amstel je generalni pokrovitelj prireditve še od samega začetka, najboljši na zmagovalnem odru pa med drugim prejmejo tudi velik kozarec piva. Še pomnite lanskega zmagovalca? :)


Tour of the Alps

Avstrija, Italija
15. do 19. april
Prva izvedba: 1962
Zmagovalec 2023: Tao Geoghegan Hart

Dirka po Alpah je kolesarska dirka, ki je v svojih 46 izvedbah pridobila na prestižu in prepoznavnosti.  Do leta 2016 se je dirka imenovala Tour of Trentino, zatem pa so se odločili, da dirka z dodajanjem regij Zgornjega-Poadižja in Tirolske postane čezmejna. Alpske pokrajine so izjemna kulisa za dirko, ki vključuje številne vzpone, velike višinske razlike in poteka od hladnih gorskih pašnikov do živahnih urbanih območij. Dirka po Alpah velja za odlično pripravo na dirko Giro d'Italia, ki bo zatem potekala od 4. do 26. maja 2024.

 
La Flèche Wallonne
Valonija, Belgija
sreda, 17. april
Prva izvedba: 1936 (m), 1998 (ž)
Zmagovalec 2023: Tadej Pogačar (m), Demi Vollering (ž)

Valonska puščica je najbolj predvidljiva spomladanska klasika, saj se vedno konča z izjemnim vzponom na Mûr de Huy. Stena Huy je ena od kultnih lokacij profesionalnega kolesarstva, saj naklon na znamenitem S-obratu na sredini vzpona doseže tudi 26 %. Štartni kraj se pogosto spreminja, vendar se "valonska puščica" vedno vije skozi francosko govorečo regijo Belgije, preden se pripelje na zahteven ciljni del, ki dirko vodi na strm vzpon.

Liège-Bastogne-Liège
La Doyenne (Stara dama)
Valonija, Belgija
nedelja, 21. april
Prva izvedba: 1892 (m), 2017 (ž)
Zmagovalec 2023: Remco Evenepoel (m), Demi Vollering (ž)

Zadnja spomladanska klasika je Liège-Bastogne-Liège, najstarejša izmed spomenikov. Prestižno dirko zato imenujejo tudi "La Doyenne" (Stara dama). Kot pove že ime, se dirka začne v Liègeu, nato se odpravi proti jugu proti Bastognu in se vrne nazaj,  ženska dirka pa se začne v Bastognu. Traso zaznamuje vrsto vzponov, med katerimi je najbolj znan Côte de la Redoute - v valonskih Ardenih, zato se na startu te znamenite dirke pojavljajo hribolazci in zmagovalci tritedenskih dirk.

Dirka po Romandiji
Švica
23. – 28. april
Prva izvedba: 1947
Zmagovalec 2023: Adam Yates

Dirka po Romandiji poteka po regiji Romandija oz. francosko govorečem delu Švice. Tekmovanje se je začelo leta 1947 ob 50-letnici švicarskega kolesarstva. Dirka se tradicionalno začne s prologom s posamičnim kronometrom in konča s posamičnim kronometrom na hribovitem terenu, pogosto v Lozani. Trasa dirke se običajno usmeri proti severu, proti gorovju Jura in alpskim gorskim verigam zahodne Švice. Zmagovalci in nekaj prvih uvrščenih so običajno odlični vozniki vožnje na čas.

Štirje zmagovalci dirke po Romandiji so istega leta zmagali tudi dirko po Franciji: Stephen Roche leta 1987, nato Cadel Evans, Bradley Wiggins in Chris Froome leta 2011, 2012 oz. 2013. Dirka običajno velja tudi za pripravljalno dirko za dirko Giro d'Italia, ki se začne teden dni pozneje. Leta 2022 so kot del praznovanja 75. obletnice dirke v okviru UCI Women's World Tour prvič organizirali žensko izvedbo.