Blog in novice

Pohodnice, izbira za dober čevelj ne bo težka

Huda vročina je za nami in pred nami so meseci, ko naši pogledi vse pogosteje segajo v višave. V naših glavah se – če že niso skovani - pletejo načrti, na kakšno turo bomo šli in v čigavi družbi bomo užili neokrnjeno lepoto naših gora. Poleg ostale pohodniške opreme je najpomembnejši dober pohodniški čevelj.

Pri mountainreview.it so testirali in ocenili ženski pohodniški čevelj Zamberlan Circe GTX, ki se je ponovno izkazal za zmagovalnega in izjemno cenjenega.

Čevelj, izdelan posebej za žensko stopalo, je rezultat zasnove, ki združuje blaženje trail čevlja z zaščito in stabilnostjo pohodniškega čevlja. Navdušuje z velikim udobjem, vsestranskostjo in dobro zračnostjo tudi v izjemno vročih dnevih. Idealen je za pohodnice, ki premagujejo velike višinske razlike na srednje zahtevnem do lahkem terenu.

Čevlje Zamberlan Circe GTX so pri mountainreview.it preizkusili na alpskih travnikih, lahkih pohodniških poteh, dolgih kamnitih poteh, kamnitih meliščih in majhnih, zahrbtnih skalah. Okolje za testiranje je bilo večinoma sredogorsko in alpsko z nadmorskimi višinami od 700 do 2700 metrov. Vreme na izletih je bilo vedno stabilno, vendar zelo vroče: od +9 °C do +32 °C. Ob nekaterih priložnostih se je zgodilo, da je bilo potrebno prebroditi nekaj potokov ali prečkati zelo vlažna območja.

Čevlji Zamberlan Circe GTX takoj, ko jih obujete, dajejo občutek, da imate na nogah bolj tekaški čevelj kot pa planinski čevelj. So izjemno mehki, prožni in dobro blaženi. Podplat je širok, tako da stopalo nima občutka utesnjenosti (ključna lastnost za tiste, ki imajo težave z deformacijo nožnega palca).

Dejstvo, da ima čevelj visok gleženj, ga jasno ločuje od čistih tekaških čevljev. Zagotavlja veliko varnost na vseh vrstah poti z bolj ali manj živahnim korakom, tako na vzponih kot na strmih spustih.

Sistem zavezovanja se od tradicionalnega sistema z očesci razlikuje po tem, da ga sestavljajo zankaste vezalke z zadnjima dvema kaveljčkoma v ustju. Ta majhna podrobnost omogoča hitro in natančno vezanje v vseh razmerah.

Podplat Vibram Junko zagotavlja popoln nadzor, varnost in oprijem na vseh vrstah terena, še posebej pa na najbolj zahrbtnem terenu in med dolgimi, strmimi spusti. Je tudi izjemno trpežen, kar je nujna lastnost pri dolgotrajni hoji s kamnito podlago ali pri hoji po meliščih, ki lahko hitro uničijo čevelj. Zaradi velike prožnosti podplata čevelj seveda ni primeren za alpinizem ali za zahtevne poti, kjer bi bila potrebna večja togost in natančnost.

V čevlju Zamberlan Circe GTX podplat Vibram Megagrip deluje v sinergiji z vmesnim podplatom Eva wedge. Ta - podobno kot modeli za trail teke - bolje absorbira udarce s površino. Za večjo absorpcijo udarcev pri hoji imajo čevlji ojačano oblazinjenje po celotni površini podplata, še še posebej na predelu pete. Blazinica za blaženje udarcev je zračna in lahka, tako da se stopalo ne poti; poleg tega je tkanina, ki jo sestavlja, antibakterijska. Blazinica je snemljiva, tako da se lahko vložek po vsakem pohodu dobro prezračuje.

Po navedbah portala mountainreview.it se ob nošenju ženskih čevljev Zamberlan Circe GTX občuti, da sta stopalo in gleženj zaščitena, še zlasti na bolj  grobem in skalnatem terenu. Dopisali so tudi, da med testiranjem niso občutili utrujenosti ali bolečin v stopalih.

Čevlji Zamberlan Circe GTX imajo zgornji del iz mikrovlaken z učinkom semiša, ki je cenjen zaradi svoje mehkobe in udobja. Na otip spominja na žamet: gre za zelo praktično usnje, ki se ga ne sme krtačiti, da se ga ne uniči, temveč ga je bolje očisititi tako, da se ga obrišete z vlažno krpo. Sicer pa čevlje odlikuje močna vodoodbojnost, zaradi katere se zgornji del navlaži šele po daljši izpostavljenosti vodi.

Podloga je izdelana iz materiala Gore-Tex Extended Comfort, ki je primeren za zmerne in tople vremenske razmere. Pri testiranju med intenzivno dejavnostjo pri visokih temperaturah so se čevlji presenetljivo obnesli, saj so bili izjemno zračni.

Zaradi visoke ravni blaženja, odličnega oprijema podplata na vsakem terenu in vsestranske uporabe so ženski čevlji Zamberlan Circe GtX primerni za dolge pohode po sredogorju pa tudi za krajše ture na srednje zahtevnih terenih. Zaradi njihove učinkovitosti pri zelo dobrem blaženju udarcev brez utrujanja stopal in kolen jih priporočajo tudi za dolge pohode s težkimi bremeni na ramenih.

Pri mountainreview.it jih priporočajo dobrim pohodnicam, ki iščejo visoko zmogljiv čevelj za uporabo na različnih terenih, za hitro pohodništvo in treking.

 

Tehnične značilnosti Zamberlan Circe Gtx:

  •     Zgornji del: mikrovlakna - občutek semiša
  •     Debelina zgornjega dela: 1,8 mm - 2,00 mm
  •     Vrsta podloge: Gore-Tex Extended Comfort
  •     Vrsta podplata: najlon 1,5 mm + PE
  •     Vrsta vmesnega podplata: EVA klin
  •     Vrsta podplata: Vibram Junko MEGAGRIP
  •     Teža: 419 g (en čevelj, velikost 40)
  •     Vrsta podlage: Zamberlan® X-Active Fit
  •     Država proizvajalka: Italija

 

Ocena:

Udobje prileganja (5)

Stabilnost in natančnost (3.5)

Vodoodpornost (4.5)

Dihanje (4.5)

Podplat (5)