Blog in novice

Premagajmo vročino: Nasveti za poletno e-kolesarjenje

Poletje je v polnem razmahu, zato se številni e-kolesarji z veseljem odpravimo na cesto in uživamo v lepem vremenu. Vendar pa z naraščajočimi temperaturami prihajajo tudi skrite nevarnosti. S ključnimi varnostnimi opozorili za toplo vreme lahko poskrbimo, da bo naše kolesarjenje z električnim kolesom prijetno od štarta in vse do cilja. Nasveti nam bodo, ne glede na to, ali uživamo na slikovitih poteh ali križarimo po mestu, omogočili nemoteno pedaliranje vse poletje.

Pa vednarle se marsikdo vpraša, ali je e-kolesarjenje v vročem vremenu varno za nas in naše električno kolo?Seveda! E-kolesa so izdelana tako, da so odporna na različne temperature. Vendar lahko ekstremna vročina vpliva na njihovo zmogljivost na dva ključna načina: življenjsko dobo baterije in učinkovitost motorja. Litij-ionske baterije za e-kolesa, ki so najpogostejša vrsta baterij v e-kolesih, najbolje delujejo pri zmernih temperaturah, običajno med 15°C in 25°C. V ekstremni vročini se lahko zmogljivost baterije zmanjša, s čimer se zmanjša doseg vožnje. Poleg tega bo moral motor morda delati več, da bi to nadomestil, kar lahko povzroči manjšo izhodno moč in povečano proizvodnjo toplote v samem motorju. Dobra novica je, da lahko z znanjem o izbiri najboljše baterije za svoje e-kolo in z nekaj previdnostnimi ukrepi ublažimo te učinke in uživamo v varnem e-kolesarjenju.

Zakaj naj v vročini uporabljam e-kolo?

Obstaja več prepričljivih razlogov, da je v poletnih mesecih včasih bolje izbrati električno kot klasično kolo ali celo avtomobil:

1. Priznajmo si, da se pod žgočim soncem že tako ali tako znojimo. Električna asistenca na e-kolesu nam olajša vrtenje pedal in nam omogoči, da na cilj prispemo bolj sveži in manj preznojeni. V službo ali na druženje ne bomo prišli z neprijetnimi vonjavami.
2. Poletje pogosto prinaša povečane prometne zastoje. Z e-kolesi lahko učinkovito premagujemo prometne zastoje, se prebijamo skozi kolone ter na cilj prispemo hitreje. Prav tako nam bo manj vroče in stresno, kot če bi sedeli za volanom avtomobila.
3. Iskanje sence za avtomobil na vroč dan je lahko nočna mora. Električno kolo popolnoma odpravi potrebo po avtomobilu. Parkiramo lahko bližje svojemu cilju in se izognemo iskanju senčnega mesta.
4. Ker so e-kolesa brez emisij, so odlična izbira za okoljsko ozaveščene kolesarje. Zlasti poleti, ko je kakovost zraka zaradi povečanega prizemnega ozona bolj zaskrbljujoča, lahko z izbiro električnega kolesa zmanjšamo svoj ogljični odtis.


Ali lahko e-kolo pustim na soncu?

Čeprav so električna kolesa izdelana tako, da prenesejo nekaj vročine, lahko dolgotrajna izpostavljenost neposredni sončni svetlobi škoduje nekaterim sestavnim delom. Tukaj je opisano, kako poskrbimo, da bo naše električno kolo poleti delovalo optimalno.

1. Če je le mogoče, e-kolo parkirajmo na senčnem mestu. To bo pomagalo uravnavati temperaturo baterije in preprečilo nepotrebno kopičenje toplote v motorju in električnih komponentah.

2. Če se odpravljamo po opravkih, razmislimo o tem, da bi  snemljivo baterijo vzeli s seboj in se tako izognili neposredni izpostavljenosti soncu. To je še posebej pomembno v dneh z izjemno visokimi temperaturami.

3. Lesena lopa se morda zdi priročna možnosti shranjevanja, vendar lahko tak prostor poleti postane ekstremno vroč. Zato za e-kolo poiščemo hladen, dobro prezračevan prostor, kjer ga lahko shranimo, ko ga ne uporabljamo.

Kako poleti ohraniti baterijo e-kolesa "hladnejšo"?

Delovanje baterije električnega kolesa neposredno vpliva na kolesarjenje. Tukaj je nekaj načinov, kako poleti ohraniti baterijo in motor e-kolesa manj obremenjena:

1. Vožnje razporedimo časovno
Najbolj vroč del dneva je običajno med 12. in 16.uro. Najbolje je kolesariti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je zrak hladnejši. Nam bo bolj udobno in prijetno, baterija pa se nam bo za to zahvalila.

2. Manjša pomoč, manj toplote
Z uporabo načina največje moči asistence ustvarjamo več dela za motor in baterijo, zaradi česar se poveča proizvodnja toplote. Na ravnem terenu ali blagih naklonih izberemo nižjo stopnjo pomoči, da prihranimo energijo baterije in zmanjšamo kopičenje toplote.

3. Vzemimo si odmor
Pogostejši odmori so v vročem vremenu nujni tako za nas kot za električno kolo. Poiščimo si senčni prostor za počitek, osvežilno pijačo in počakajmo, da se baterija nekoliko ohladi, preden nadaljujemo s kolesarjenjem.
Ali se motorji električnih koles pregrevajo?

Motorji električnih koles se lahko tako kot vsi drugi električni motorji pod določenimi pogoji pregrejejo. To še posebej velja ob visokih temperaturah.

V kolikor se motor e-kolesa preveč segreje, lahko pride do:

Zmanjšanja zmogljivosti: Pregreti motor izgubi učinkovitost in morda ne bo mogel zagotavljati polne izhodne moči. To je lahko še posebej opazno na vzponih ali pri speljevanju z mesta.
Izčrpavanja baterije: Pregreti motor bo za ohranjanje zmogljivosti iz baterije črpal več energije, kar bo zmanjšalo celoten doseg pri vožnji.
Poškodbe motorja: V skrajnih primerih lahko dolgotrajno pregrevanje poškoduje notranje sestavne dele motorja, kar vodi do dragih popravil ali celo odpovedi motorja.

Z naslednjimi ukrepi lahko preprečimo pregrevanje motorja e-kolesa:

Naredimo kak odmor več.
Uporabljamo nižje stopnje pomoči.
Prepričajmo se, da mi in tovor, ki ga prevažamo, ne presegamo omejitve teže, ki jo je določil proizvajalec električnega kolesa.

Ali so električna kolesa vodoodporna?

Ob naraščajočih temperaturah obstaja nevarnost, da nas ujame nevihta. Večina e-koles je odpornih na vodo, kar pomeni, da lahko prenesejo dež ali pljuskanje iz luž, vendar niso popolnoma vodoodporna. Kratkotrajna vožnja v dežju ni škodljiva, vendar se izogibajte močnim nalivom. Če je bilo električno kolo nekaj časa potopljeno v vodo, lahko poškoduje komponente in motor.

Pomembno je omeniti tudi vožnjo v bližini slane vode. Izpostavljenost slani vodi je zaradi korozije še posebej škodljiva za električne komponente. Če nameravamo kolesariti ob morju, se je bolje izogniti kolesarjenju v pesku ali slani vodi. Po taki vožnji e-kolo priporočljivo temeljito sprati s sladko vodo (brez uporabe tlačnih čistilcev), da odstranimo morebitne ostanke soli. Tako bomo preprečili rjo in zagotovili dolgoročno delovanje e-kolesa.

Kako je v vročini s pnevmatikami in zavorami?

Visoke temperature lahko povečajo tveganje za predrtje pnevmatik in zmanjšajo učinkovitost zavor. Tukaj si preberite, kako zmanjšati ta tveganja:

Vzdrževanje pnevmatik
Preverite tlak v pnevmatikah: V pnevmatikah vzdržujmo priporočeni tlak, vendar bodimo previdni, da ga ne napolnimo preveč. Vročina lahko povzroči prekomerno povečanje tlaka in poveča možnost poka zračnice in plašča.
Preglejmo pnevmatike: Redno preverjajmo znake obrabe.

Vzdrževanje zavor
Učinkovitost zavor: Vročina lahko povzroči izgubo učinkovitosti zavornih oblog. Na dolgih spustih zavore uporabljajmos prekinitvami, da preprečimo pregrevanje.
Počitek: Med dolgimi vožnjami si vzemimo odmor, da se zavore ohladijo.


Poletni nasveti za e-kolesarje

Zdaj, ko smo opisali, kako poskrbeti, da bodo električna kolesa v vročini delovala optimalno, se osredotočimo še na to, da bo poletno kolesarjenje z e-kolesom prijetno in varno tudi za nas.

1. Nosimo lahka in zračna oblačila
Izberemo zračna in lahka kolesarska oblačila iz tkanin, ki odvajajo vlago in nas ohranjajo hladne in suhe. Pri močni sončni svetlobi vozniki težje vidijo kolesarje. Svojo vidnost povečamo tako, da nosimo svetla ali odsevna oblačila.

2. Ne pozabimo na čelado in sončna očala za dodatno zaščito
Vedno nosite čelado. Poleti izberite čelado z dobrim zračenjem in mrežico proti žuželkam.

2. Ostanimo hidrirani
V vročem vremenu je hidracija ključnega pomena, saj uravnavai telesno temperaturo in ohranja občutek energije. Pripravimo si bidon in ne čakajmo, da bomo žejni. Delajmo pogoste požirke.
Izgubljene soli in minerale nadomestimo s športnimi napitki ali elektrolitskimi tabletami.

3. Nanesimo kremo za sončenje
Pred vožnjo izpostavljeno kožo namažimo s kremo za sončenje s širokim spektrom zaščite SPF 30 ali več. Izogibajmo se opoldanski vročini, da preprečimo sončne opekline in vročinsko izčrpanost. Najboljši čas za vožnjo je zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko je sonce nižje in so temperature nižje.

4. Spakirajmo polnilec baterije
Pri daljših vožnjah, še posebej v vročih dneh, je priporočljivo s seboj imeti polnilec. Izpraznjena baterija daleč od našega cilja lahko močno okrni naše zadovoljstvo.

5. Poslušajmo svoje telo
Ne naprezajmo se preveč, še posebej v vročem vremenu. Kadarkoli začutimo, da smo pregreti ali utrujeni, si vzemimo odmor v hladnih in senčnih prostorih.

6. Načrtujmo pot
Preden se odpravimo na pot, preverimo vremensko napoved in ustrezno načrtujmo pot. Izberimo poti z veliko sence, na primer kolesarske poti, ki se vijejo skozi parke ali zelene površine. Ravne poti zmanjšujejo tveganje pregrevanja in utrujenosti. Načrtujmo vožnjo s pogostimi postanki, kjer se lahko ohladimo in rehidriramo.

7. Bodimo pozorni na cesto
Poleti se na cestah pogosto poveča promet, zato bodimo pozorni na okolico, ohranjajmo varno razdaljo in z ročnimi signali opozarjajmo spremembo smeri.

Poletna oprema za e-kolo

Da bodo vaše poletne vožnje še prijetnejše, se lahko opremimo z nekaterimi dodatki za električna kolesa:

Podsedežne torbice, kovčki in torbe za prtljažnik služijo kot dodaten prostor za shranjevanje nujnih stvari, kot so orodje, prigrizki ali dodatne plasti oblačil za nepredvidljive poletne vremenske spremembe. 

Svetel žaromet je ključnega pomena za varno vožnjo v slabših svetlobnih pogojih.

Mini komplet večnamenskega orodja omogoča, da na poti odpravimo manjše težave, kot je razrahljan blatnik, luč, ipd - z imbusnimi ključi in izvijači v enem. Pripravljenost na manjše nezgode je lahko zelo pomembna, zlasti ko ste daleč od doma ali na neznanem območju.

Potem so tu še zaščita verige, zaščita za baterijo, zaščita za kontakte, zaščitni pokrovček zaslona, nosilec za telefon, ključavnica in druga dodatna oprema za električna kolesa, ki nam lahko olajšajo vožnjo ali rešijo avanturo pred prezgodnjim koncem.

 

Zaključna misel

Poletne vožnje z e-kolesi so odličen način za uživanje v sezoni, ohranjanje kondicije in raziskovanje novih območij. Z upoštevanjem teh bistvenih varnostnih nasvetov lahko premagamo vročino in si zagotovimo varno, prijetno in nepozabno vožnjo. Bodimo hidrirani, primerno se oblecimo in vedno dajmo prednost varnosti, tako da bomo najbolje uživali v svobodi in udobju, ki ju ponuja e-kolesarjenje. 

Za več informacij in ogled naše ponudbe obiščite našo spletno stran ali nas obiščite na spodnjih lokacijah:
 
Veselimo se vašega obiska in vam želimo prijetno kolesarjenje z vašim električnim kolesom.